Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 21 juni 2024 om 12:07
In het kort
  • UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn personen met 25% of meer aandelen, economisch belang, of zeggenschap in een bedrijf.
  • Het UBO-register is opgericht om fraude te voorkomen en maakt de werkelijke eigenaren van bedrijven transparant.
  • Bijna alle rechtsvormen moeten UBO’s registreren; niet van toepassing voor eenmanszaken en enkele uitzonderingen.

Bijna elke onderneming heeft te maken met UBO’s. Dat zijn geen vliegende schotels die cirkels achterlaten in een graanveld, maar personen die de macht hebben over een bedrijf. Zet je aluminiumfoliehoedje dus maar weer af, want het is tijd voor een opfriscursus bedrijfskunde. Wat is een UBO precies, waarom is het in Europa zo’n hot topic en wat moet jij er eigenlijk mee?

Wat is een UBO?

Tsja, het had zomaar de Engelse afkorting kunnen zijn van een buitenaardse stuiterbal: Unidentified Bouncing Object. Maar nee, UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner (in het Nederlands: uiteindelijk belanghebbende). Dat ben je als je:

  • 25% of meer van de aandelen of het stemrecht hebt;
  • economisch belang hebt;
  • feitelijk zeggenschap hebt.

Nu denk je misschien: dat is toch gewoon de eigenaar van het bedrijf? Klopt. Maar als natuurlijk persoon is het mogelijk om je te verschuilen achter een of meerdere rechtspersonen. Die constructies kunnen soms zo ingewikkeld zijn dat klanten, investeerders en banken niet meer weten wie er werkelijk achter het bedrijf zit. 

Wie of wat kan een UBO zijn?

Een UBO is altijd een natuurlijk persoon. Het kan dus nooit een organisatie of bedrijf zijn. De UBO staat als het ware helemaal aan de basis van een bedrijfsconstructie. Ook bij een samenwerking met meerdere eigenaren en verschillende holdings, zijn de uiteindelijk belanghebbenden altijd echte personen. 

Voorbeeldconstructie meerdere eigenaren

Reisbureau ‘Last Resort’ is een besloten vennooschap (bv) met 3 eigenaren: Josha bv (60% aandelen), Tourbus bv (25% aandelen) en Kari (15% aandelen). Kari is een natuurlijk persoon, de andere 2 zijn rechtspersonen. Om te weten wie er écht achter het reisbureau zitten, moeten we dus dieper graven. Dan blijkt dat Josha bv in handen is van Joost en Shanaia, beiden voor 50%. Tourbus bv is 100% eigendom van Jackpot bv. Aangezien dat ook weer een rechtspersoon is, kijken we verder en zien we dat ene meneer Jack hier uiteindelijk achter zit.

Wie is er nu UBO van reisbureau ‘Last Resort bv’? 

  • Joost: 50% x 60% = 30% eigenaar, dus wel UBO
  • Shanaia: 50% x 60% = 30% eigenaar, dus wel UBO
  • Jack: 100% x 100% x 25% = 25% eigenaar, dus wel UBO
  • Kari: 15% eigenaar, dus geen UBO

Wat is het UBO-register?

Om fraude en witwassen te voorkomen is sinds 2020 in Europa het UBO-register in het leven geroepen. Door inzichtelijk te maken wie er werkelijk schuilgaat achter wasserette ‘De Witte Was’, is het transparant geworden wie er economisch van profiteren. Daardoor is het niet langer mogelijk om anoniem financiële misdaden te plegen.

Jij bent natuurlijk een eerlijke handelaar die niets te verbergen heeft. Je schrijft altijd een factuur en draagt netjes je belasting af. Chapeau, zo zien we het graag. Maar er zijn ook malafide ondernemers die klanten bewust duperen om er zelf beter van te worden. Of die hun business gebruiken om crimineel geld wit te wassen. Of juist legale bedrijfswinst gebruiken om terrorisme te financieren. Voor die boeven is het UBO-register bedacht!

Wat is het doel van het UBO-register?

De overheid gebruikt het UBO-register om criminaliteit op te sporen, bijvoorbeeld op het gebied van belastingfraude. Ook journalisten en maatschappelijke organisaties raadplegen het register voor onderzoek naar wie er werkelijk achter een bedrijf zit. Banken raadplegen het in de strijd tegen terrorismefinanciering.

Waarom wil je weten wie UBO is?

Stel: Joost had een webshop die niet leverde wat het beloofde. Uiteindelijk ging hij failliet en klanten konden fluiten naar hun geld. Terug van 2 weken chillen op Ibiza, wil Joost nu mindfulness-trainingen gaan aanbieden. Hij schrijft z’n nieuwe bedrijf in bij de KvK onder de naam Boeddha bv. Door die rechtsvorm schermt hij zijn persoonlijke identiteit af. Maar als UBO blijft Joost zelf ook in beeld. Zo kan voorkomen worden dat hij opnieuw slachtoffer maakt.

Moeten alle bedrijven hun UBO’s inschrijven?

Vrijwel alle rechtsvormen moeten doorgeven wie de UBO’s zijn. Veel zzp’ers en freelancers ontspringen gelukkig de dans, want voor een eenmanszaak is de UBO-opgave niet verplicht. Dit zijn alle uitzonderingen:

  • Eenmanszaken – Hier is duidelijk wie de belanghebbende is.
  • Beursgenoteerde bv’s of nv’s – Zij zijn al wettelijk verplicht om deze informatie publiek te maken.
  • Verenigingen die geen onderneming drijven – Hier is nauwelijks sprake van winst.
  • Rechtspersonen in oprichting (i.o.) – Tijdens de opstartfase wijzigen belangen nog regelmatig.
  • Buitenlandse rechtspersonen met een vestiging in Nederland – UBO’s registreer je in het land van herkomst.

Tip! Bekijk ook ons complete overzicht rechtsvormen met alle geldende rechten en plichten voor bedrijven. 

UBO-register tijdelijk niet openbaar

Tot 22 november 2022 kon elke burger bij de Kamer van Koophandel (KvK) een uittreksel van het UBO-register aanvragen. Naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie is dat voor particulieren tijdelijk niet meer mogelijk. We wachten af tot er nieuwe Europese richtlijnen zijn opgesteld, vooral op het gebied van privacy. Ondertussen behouden overheidsinstanties, journalisten, banken, accountants en notarissen natuurlijk wel gewoon toegang.

Welke UBO-informatie is openbaar?

Recent is op verzoek van het ministerie van Financiën de toegang tot UBO-informatie tijdelijk ‘on hold’ gezet. Tot die tijd kon elke burger de volgende gegevens raadplegen:

  • Voor- en achternaam 
  • Geboortemaand en -jaar
  • Woonland
  • Nationaliteit
  • Economisch belang

De exacte geboortedatum, adres en BSN nummer waren alleen toegankelijk voor toezichthoudende autoriteiten en opsporingsdiensten. 

Wat moet je als ondernemer met UBO doen?

Als ondernemer registreer je de UBO’s van je bedrijf met een UBO-verklaring van de Kamer van Koophandel. De UBO-opgave is snel, eenvoudig en kosteloos. Denk eraan dat je wijzigingen binnen 7 dagen doorgeeft. Bestuurders zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd doorgeven van de juiste informatie. Ok, zit je er klaar voor? Zo werkt het:

  1. Ga naar de KvK UBO-pagina en log in met je DigiD
  2. Vul de persoonsgegevens en het belang van een of meerdere UBO’s in
  3. Upload de vereiste documenten
  4. Onderteken de inschrijving met je eigen gegevens

Wat als ik geen UBO-opgave doe?

Let op: het volledig en op tijd opgeven van UBO’s is belangrijk. Bureau Economische Handhaving is behoorlijk sympathiek, want ze sturen brieven en bellen om ondernemers hieraan te herinneren. Verzuim je echter om in actie te komen, dan leggen ze je een boete van maximaal € 22.500 op. Echte schurken kunnen zelfs een dwangsom verwachten. En daarvoor geldt geen maximum…

Een UBO is een Ultimate Beneficial Owner, oftewel de uiteindelijk belanghebbende. Dat zijn personen die profiteren van en de macht hebben over een bedrijf.

Je bent UBO als je 25% of meer van de aandelen of het stemrecht, economisch belang of feitelijk zeggenschap hebt.

Als je je UBO’s niet binnen 7 dagen opgeeft, kan je een boete of dwangsom krijgen.

Dat ligt eraan wat de bedrijfsvorm is. Eenmanszaken hoeven geen UBO-opgave te doen. Een vof, maatschap of bv wel.

Afwachtend op nieuwe Europese wetgeving heb je tijdelijk geen toegang tot het register. Alleen de overheid, banken, journalisten, accountants en notarissen kunnen het raadplegen. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant