Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 10 april 2024 om 11:02

“Ik kan mijn BTW niet betalen, wat nu!?” Dat is helaas een vraag die veel ondernemers zichzelf stellen. Ze vergeten aangifte te doen, betalen hun BTW te laat of merken dat ze het openstaande bedrag zelfs helemaal niet kunnen voldoen. Welke gevolgen heeft dit en welke oplossingen zijn daarvoor beschikbaar? We zetten het voor je op een rij.

Iedere ondernemer weet het; BTW moet je op tijd betalen. De meeste ondernemers doen dat netjes per kwartaal (al kan het ook zijn dat je per maand betaalt). Maar wat als je klanten wel hebt gefactureerd, maar de betalingen nog niet hebt ontvangen? Of je hebt een aantal grote uitgaven gedaan, waardoor geld opzijzetten voor de Belastingdienst er even helemaal bij in is geschoten? Dan kun je je zomaar flink in de nesten werken en liggen boetes op de loer.

Doe je de BTW-aangifte te laat of helemaal niet? Dan kun je rekenen op een minimale aangifteverzuimboete van € 226, die de Belastingdienst je oplegt om er bij je op aan te dringen dit voortaan wél en op tijd te doen. Stelt niets voor, denk je? Think again: deze boete kan oplopen tot € 4.920.

Natuurlijk krijg je niet meteen een boete op het moment dat je de aangifte een keer vergeet. Je ontvangt eerst nog een herinnering en daarna nog een aanmaning. Doe je binnen 10 dagen alsnog aangifte? Dan voorkom je deze verzuimboete. Moet je de BTW natuurlijk wel op tijd betalen, anders krijg je alsnog de Belastingdienst op je dak.

Gevolgen: wat als je de BTW niet betaalt of geen aangifte doet?


Ook al ben je als ondernemer van goede wil, het kan toch voorkomen dat je je BTW niet of niet op tijd kunt betalen. Wat als:

… je de BTW niet of te laat betaalt?
Stel dat je je BTW echt niet kunt betalen, wat gebeurt er dan? Sinds 1 januari 2009 gelden er nieuwe regels voor betalingsverzuim. Je betaalt 2% boete over de niet-betaalde belasting. Het gaat om een minimale boete van € 50, die kan oplopen tot een bedrag van maar liefst € 4.537. Wil je deze boete ontlopen, terwijl de officiële termijn is verlopen? Door binnen 7 dagen alsnog te betalen voorkom je de boete. Het is dan wel belangrijk dat je de vorige keer wel netjes op tijd hebt betaald.

… je maar een gedeelte van de BTW kunt betalen?
Kun je de BTW niet helemaal betalen, maar wil je wel een deel voldoen? De fiscus legt je ook in dat geval een boete op. Het gaat hierbij om een boete over het bedrag dat je niet hebt betaald, waardoor die lager uitvalt dan wanneer je helemaal geen betaling doet. Probeer in ieder geval dus zoveel mogelijk van de af te dragen BTW te betalen. Door dat op tijd te doen voorkom je hoge verzuimboetes.

Oplossingen voor als je de BTW niet kunt betalen

De oplossing voor het niet kunnen betalen van de BTW ligt vooral bij de oorzaak ervan. Heb je problemen met klanten die hun facturen niet of te laat betalen? Werp dan eens een kritische blik op je debiteurenbeheer.

Ook kun je ervoor kiezen om je facturen even bij je te houden en pas in het nieuwe kwartaal te factureren. Je voorkomt daarmee dat je hogere BTW-bedragen aan de Belastingdienst moet voorschieten. Doe je dit, dan heb je een kwartaal lang de tijd om de factuur te innen: je hoeft daarna pas de BTW naar de Belastingdienst over te maken. 

Heb je moeite met het betalen van de BTW, omdat je te veel geld hebt uitgegeven? Ook daar valt natuurlijk iets aan te doen. Zet altijd wat geld apart, bijvoorbeeld op een bedrijfsspaarrekening. Op deze manier creëer je een potje om belasting uit te betalen.

Een zakelijke lening als uitkomst


Weten waar het probleem ligt is één, maar dat lost een openstaande BTW factuur natuurlijk niet direct op. Een mogelijke oplossing om hoge boetes te voorkomen is het afsluiten van een zakelijke lening. Uiteraard moet je wel van tevoren even uitrekenen hoe hoog de boete zal zijn, zodat je de goede keuze kan maken.

Vooral als je weet dat er betalingen door klanten aan komen kan dit weleens erg interessant zijn. Je overbrugt de periode tussen je BTW-afdracht en het ontvangen van je betalingen. Zo voorkom je dat de Belastingdienst je boetes toestuurt. Boetes die soms hoger zijn dan de rente die je betaalt over het krediet. Daarnaast blijft je reputatie bij de fiscus vlekkeloos: kijken zij terug in hun systemen, dan zien ze dat je altijd op tijd je BTW hebt afgedragen.

Uitstel van betaling aanvragen


Een andere mogelijke oplossing is het aanvragen van uitstel van betaling bij de Belastingdienst. Dit gaat niet zomaar, je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je kunt alleen uitstel aanvragen als je een bezwaarschrift in hebt gediend, je binnenkort een belastingteruggave verwacht óf wanneer je kunt aantonen dat je vanwege betalingsproblemen niet in staat bent de BTW af te dragen. Als tijdelijke oplossing zijn uitstel van betaling en een zakelijke lening aanvragen om je BTW te kunnen betalen mogelijke opties, maar maak er geen gewoonte van. Ook hier geldt: voorkomen is hoe dan ook beter dan genezen!

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant