Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 6 mei 2024 om 15:37
In het kort
 • Het uurtarief van een zzp’er wordt vaak onderschat, gezien alle kosten die ze zelf moeten dragen, waardoor het vaak eerder te laag dan te hoog is.
 • Een realistisch uurtarief kan worden berekend door het uurloon van een werknemer te verdubbelen, gezien de extra verantwoordelijkheden en kosten van een zzp’er.
 • Verschillende factoren zoals specialisatie, concurrentie, en projectduur beïnvloeden het uurtarief, waardoor het belangrijk is om individuele omstandigheden te overwegen bij het bepalen van een tarief.

“Je bent wel aan de prijs.” Wie heeft het niet ooit gehoord als zzp’er? Is je uurprijs echt te hoog? Zo bereken je hem.

Het uurtarief van een zzp’er klinkt soms hoog, helemaal als je zelf in loondienst bent. Maar van dat uurtarief moet een hoop gebeuren. Een zzp’er moet zijn eigen kantoorbenodigdheden, vakantiegeld en pensioen financieren én een buffer aanleggen voor onvoorziene omstandigheden. Als je daar allemaal rekening mee houdt, is het uurtarief zzp’ers in veel gevallen eerder te laag dan te hoog. Hoe bereken je een realistisch uurtarief als zzp’er?

Bereken uurtarief zzp

Een eenvoudige manier om een realistisch uurtarief te berekenen, is om het tarief te vergelijken met het uurloon van een werknemer in loondienst. De Loonwijzer zette bijvoorbeeld van 50 beroepen de zzp-tarieven en uurlonen naast elkaar. 

Wil je zelf je uurtarief vergelijken met het uurloon van een werknemer? Dat doe je op deze manier.

Stap 1: bekijk je laatstverdiende brutosalaris, mits je nog steeds in dezelfde branche werkt. Als je geen salarisstrook hebt of nu in een andere branche zzp’t, zoek dan online op wat het gemiddelde loon is in jouw sector. 

Voorbeeld: laatstverdiende brutosalaris is € 3500.

Stap 2: bereken hoeveel een werknemer per maand kost. Een werkgever heeft meer kosten dan alleen het brutosalaris. Hij draagt ook premies af. Gemiddeld kost een werkgever 30 procent meer dan het brutosalaris.

Voorbeeld: deze werknemer kost € 4550 (30 procent van € 3500 is € 1050).

Stap 3: bereken het uurloon. Een gemiddelde maand telt 21,67 werkdagen. Een gemiddelde werkdag is 8 uur.

Voorbeeld: 4550 / € 21,67 = € 210 (afgerond). Een werknemer kost dus € 210 per dag. € 210 / 8 = € 26,25. Een werknemer in loondienst kost het bedrijf dus € 26,25 per uur.

Stap 4: doe het bedrag keer twee. Dat is je zzp-uurtarief.

Voorbeeld: 26,25 x 2 = € 52,50.

Waarom je het uurtarief verdubbelt? Logisch. Je hebt veel minder zekerheden dan een werknemer. Je opdrachtgever kan ieder moment van je af. Je krijgt geen betaalde vakantiedagen. Je hebt geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je hebt geen dertiende maand. En ga zo nog maar even door.

Maar zijn we er dan? Nee, zeker niet. Je uurtarief hangt namelijk van nog veel meer factoren af.

Factoren die je uurtarief beïnvloeden

Goed, een verdubbeling van het uurloon van een werknemer is dus een goeie start als je je uurtarief wil berekenen. Maar er zit wel meer in de kan. We zetten een aantal factoren op een rij die je uurtarief kunnen beïnvloeden.

 • Je bent een echte specialist.
  • Als je al jaren werkervaring hebt en een bepaalde expertise hebt ontwikkeld, dan ben je uiteraard meer waard. Je kunt dan een hoger uurtarief vragen dan je collega’s. 
 • Je hebt hoge vaste lasten.
  • Als je een kantoor hebt, ben je logischerwijs duurder dan iemand die vanuit huis kan werken. 
 • Je hebt veel of juist weinig concurrentie.
  • Als je de enige bent in je vakgebied, kom je wel weg met een hoog tarief. Als er voor jou echter 10 anderen in de rij staan, zul je waarschijnlijk moeten zakken. 
 • Je aantal declarabele uren.
  • Bestaat een groot deel van je werkzaamheden uit uren die je niet kunt declareren? Dan is het logisch dat je uurtarief hoger ligt. 
 • De lengte van het project. 
  • Als je een langetermijnproject aangaat, geef je vaak een korting op je uurtarief.

Minimum uurtarief zzp 2024

Als je je minimum uurtarief wil berekenen, kun je het stappenplan bovenaan dit artikel gebruiken. Maar veel zzp’ers kijken ook naar de tarieven van hun collega-zzp’ers om hun minimum uurtarief te bepalen. Dat is aan de ene kant een goed idee. Je weet dan in ieder geval dat je marktconform bent. Aan de andere kant is de ene zzp’er de andere niet. We noemden zojuist al verschillende factoren die je uurtarief kunnen beïnvloeden.

Om je toch een idee te geven van de minimum uurtarieven van zzp’ers pakken we een onderzoek van de website boekhouder.nl erbij. Daaruit blijkt dat het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in 2023 € 67.56 was. Zij splitsten tientallen vakgebieden en specialisaties uit, inclusief de minimale en maximale zzp-tarieven.

Zo blijkt dat een verpleegkundige op zzp-basis in 2023 minimaal € 45 vroeg en maximaal € 55. Een bedrijfsjurist schommelt tussen minimaal € 60,08 en maximaal € 99,37. Projectmanagers in de IT hanteren een minimum uurtarief van € 76,67 en een maximum uurtarief van € 103,53.

Uurtarief zzp berekenen

Dus, even een recap:

 1. Het uurtarief van een zzp’er kun je berekenen door het uurloon van een werknemer als uitgangspunt te nemen. Dat verdubbel je vervolgens. Het uurtarief van een zzp’er is twee keer zo hoog als het uurloon van een werknemer, omdat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor je vakantiedagen, pensioen, arbeidsongeschiktheid, etc. 
 2. Je uurtarief is van verschillende factoren afhankelijk. De ene freelancer is nu eenmaal duurder dan de ander. Bijvoorbeeld vanwege een specialisatie en expertise. 
 3. Als je je uurtarief wil berekenen, kun je kijken naar de tarieven die collega-zzp’ers hanter

Je hebt nu verschillende tools om je uurtarief te berekenen. Kom je er nu achter dat je te weinig hebt berekend? Wees dan niet bang om je tarieven te verhogen. Dat kan op ieder moment. Breng je vaste klanten natuurlijk wel vooraf op de hoogte.

Veelgestelde vragen

Uit een onderzoek van boekhouder.nl blijkt dat het gemiddelde uurtarief van een zzp’er in 2023 € 67.56 was. Dat is natuurlijk niet het hele verhaal. In de ene branche kun je meer vragen dan de ander. Een pedagogisch medewerker vroeg bijvoorbeeld maximaal € 40 terwijl een freelance Chief Marketing Officer maximaal bijna € 110 vroeg.

Hoeveel je netto overhoudt van je uurtarief, verschilt per situatie. Zo krijgen beginnende ondernemers naast een zelfstandigenaftrek ook nog een startersaftrek. Dan betaal je over een groter deel van je inkomen geen belasting. Maar alle uitzonderingen daargelaten: de meeste ondernemers zetten zo’n 33 procent van hun winst opzij. Dit bedrag is in principe je inkomstenbelasting. 

Stel dat je uurtarief € 100 is, dan houd je netto € 67 euro over na je inkomstenbelasting. Van dat bedrag moet je ook sparen voor je pensioen. Als je in loondienst bent, wordt 20 procent van je brutoloon daarvoor opzijgezet. Van die € 67 zou je dus nog € 20 moeten aftrekken, wat neerkomt op een netto uurtarief van € 47. Het liefst zet je ook nog een deel weg voor eventuele arbeidsongeschiktheid en vakantiedagen. Zo zie je dat van die € 100 uiteindelijk vrij weinig overblijft.

Ja, je mag in loondienst als je zzp’er bent. Je moet wel met een aantal zaken rekening houden. Zo ben je volgens de Belastingdienst pas zzp’er als je 1225 uur per kalenderjaar onderneemt. Dat komt neer op 24 uur per week. Als je een parttime baan hebt, is dat best een uitdaging. 

Ook je inkomstenbelasting gaat iets anders. Je loonbelasting wordt automatisch ingehouden door je werkgever. Als zzp’er moet je dit zelf apart zetten. Zodra het tijd is voor de aangifte van je inkomstenbelasting, betaal je over zowel je loon als de winst van je onderneming belasting. Die bedragen worden dus bij elkaar opgeteld. Het kan zijn dat je hierdoor in een hogere belastingschijf terecht komt.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zzp’ers in de financiële dienstverlening het meest verdienen. In 2022 was de mediaan in deze bedrijfstak € 64.400 per jaar. Dat betekent dat de helft van de zzp’ers in deze bedrijfstak meer verdiende en de andere helft minder. Ook de bedrijfstak informatie en communicatie deed het goed. Daar was de mediaan € 51.800. In de horeca, het onderwijs en de cultuursector verdien je het minst. Daar lag de mediaan in 2022 rond de € 20.000.

Hoeveel je per uur moet vragen als zzp’er is afhankelijk van je ervaring en van de branche waar je in terechtkomt. Je kunt als uitgangspunt het dubbele van het uurloon dat een werknemer in loondienst kost nemen. Een werknemer kost zijn werkgever een brutosalaris + nog zo’n 30 procent. 

Dit bedrag deel je door 21,67 (aantal werkdagen per maand). Dat bedrag deel je vervolgens door 8, het aantal werkuren per dag. Dit uurloon doe je keer twee.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant