Home > Blog > Managen > Solvabiliteit berekenen: h…

Solvabiliteit berekenen: hoe bereken je dit en wat is de solvabiliteit norm?

Wil je de solvabiliteit berekenen aan de hand van de formule die daarvoor beschikbaar is? We vertellen je over de solvabiliteit betekenis en wat kredietverstrekkers en -beoordelaars zien als een ‘goede score’.

In dit artikel:

  • Wat is solvabiliteit?
  • De solvabiliteitformule
  • Wat is een goede solvabiliteit?
  • Solvabiliteit verbeteren

Financiering zonder gedoe

  • Geen businessplannen of jaarcijfers
  • Aangevraagd in 5 min.
  • Binnen 1 dag op je rekening

Wat is de solvabiliteit van jouw onderneming? Het is een maatstaf voor de mate waarin je bedrijf om kan gaan met financiële tegenslagen. Het geeft een beeld van het beschikbare eigen vermogen, waarmee je tegenslagen op kunt vangen. Je krijgt een idee van de financiële gezondheid, iets dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken op het moment dat je een zakelijke lening wilt aanvragen.

Wat is solvabiliteit?

We beginnen bij het begin, dus wat is solvabiliteit? De solvabiliteitsratio geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en vreemd vermogen in jouw onderneming. Het vreemd vermogen is het geld dat je hebt geleend, terwijl het eigen vermogen staat voor het verschil tussen de bezittingen en schulden. De verhouding tussen beiden geeft aan hoe afhankelijk jouw bedrijf is van kredietverstrekkers. 

Let op: de solvabiliteit is iets anders dan de liquiditeit van jouw onderneming. Het eerste gaat over het beschikbare eigen vermogen, het tweede gaat over beschikbaar geld (op een bankrekening). Jouw bedrijf kan in theorie heel solvabel zijn, zonder dat er een cent beschikbaar is.

Solvabiliteit formule

Benieuwd naar de solvabiliteit formule? Die is als volgt:

Solvabiliteit = (eigen vermogen / totaal vermogen) x 100% 

Stel dat je een eigen vermogen hebt van 800.000 euro en een totaal vermogen van 2.000.000 euro. De solvabiliteit bedraagt dan 40%.

Met de formule bereken je eenvoudig de solvabiliteit van jouw onderneming, iets dat je bijvoorbeeld iedere paar maanden kunt doen. In andere gevallen is het voldoende om dat jaarlijks te doen, afhankelijk van de mate waarin je regelmatig nieuwe kredieten wilt aanvragen.

Wat is een goede solvabiliteit?

Benieuwd wanneer jouw solvabiliteit ‘goed’ is? Het verschilt per kredietverstrekker en per branche wat wordt aangemerkt als een goede solvabiliteit norm. Toch valt daar wel iets over te zeggen, aan de hand van een aantal percentages.

Veel kredietverstrekkers hanteren een minimale solvabiliteit van 10 tot 20% voor dienstverleners. Handelsondernemingen dienen met 20 tot 30% een hogere solvabiliteit te hebben en voor productiebedrijven geldt dat ze zo’n 20 tot 35% solvabiliteit moeten kunnen laten zien. In die gevallen gaan kredietverstrekkers er vaak vanuit dat de bedrijven ‘solvabel’ zijn, waardoor het mogelijk is om een nieuw krediet af te sluiten.

Solvabiliteit verbeteren

Blijkt de solvabiliteit van jouw onderneming op dit moment laag of zelfs negatief? Er bestaan verschillende mogelijkheden om die te verhogen, zodat je in de toekomst meer kans maakt om een zakelijk krediet af te sluiten. We zetten 3 mogelijkheden voor je op een rij:

  • Voorkom te veel voorraad
    Veel ondernemingen met voorraad zijn te laks met het optimaliseren daarvan. De voorraad loopt op, waardoor er veel kapitaal in het bedrijf zit, dat niet gebruikt wordt. Een kleinere voorraad beperkt het totale vermogen, waardoor de verhouding tussen het eigen en totale vermogen hoger uit zal vallen. De solvabiliteit neemt daardoor toe.
  • Vraag klanten facturen sneller te betalen
    Veel klanten betalen hun facturen pas na een aantal weken of zelfs enkele maanden. Er staat op die manier veel kapitaal uit, waardoor het aan de andere kant belangrijk is om geld te lenen. Door klanten sneller te laten betalen neemt het vreemde vermogen af, waardoor het eigen vermogen relatief groter wordt.
  • Vergroot de winst
    Tenslotte is het verstandig om te proberen de winst te vergroten. Dit vertaalt zich naar meer eigen vermogen, waardoor de solvabiliteit op zal lopen. Kijk goed naar verkoopprijzen, maak nieuwe afspraken met leveranciers of probeer te besparen op de vaste lasten zoals kantoorhuur.

Zodra de solvabiliteit van jouw onderneming op orde is heb je meer kans om een zakelijk krediet af te sluiten. Bovendien maakt het jouw bedrijf beter weerbaar tegen financiële tegenslagen. Ook als je geen zakelijke lening zoekt is het dus verstandig om de solvabiliteit van het bedrijf goed in de gaten te houden en zo nodig te optimaliseren. 

Ben je als zzp’er of mkb-organisatie op zoek naar direct lending voor een zakelijke lening? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal € 50.000 omzet per jaar, die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.