Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 14:58

Netto winst is het bedrag dat overblijft nadat alle bedrijfskosten, belastingen en andere lasten zijn afgetrokken van de totale inkomsten van een bedrijf. Daarnaast heb je ook nog bruto winst. Hoe zien die verschillende vormen van winst eruit? 

Verschil tussen bruto en netto winst 

Als je een dienst of product levert, dan krijg je daar als ondernemer voor betaald. Maar je kunt niet het hele bedrag dat je ermee verdient als netto winst zien. Stel dat jij boeketten verkoopt voor 30 euro, maar je hebt 10 euro besteed aan de inkoop, dan heb je in feite maar 20 euro op het boeket verdiend. Dat is je bruto winst: je verkoopprijs minus de kosten die je voor het product of de geleverde dienst hebt moeten maken. 

Dan is er het zogeheten bedrijfsresultaat. Dit is het bedrag dat overblijft als je alle gemaakte kosten van de brutowinst hebt gehaald. Denk aan je overheadkosten, marketingkosten, personeelskosten, etc. 

En dan is het nu eindelijk tijd voor de netto winst. Dit is het bedrag dat overblijft nadat je vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting hebt betaald over je bedrijfsresultaat. 

Netto winst berekenen 

Wil je weten hoe je de netto winst moet berekenen? Laten we ons voorbeeld van de bloemenverkoper er weer bijpakken. De winkel heeft in een maand 100 boeketten verkocht van 30 euro per stuk. De omzet is in dit geval 3000 (100×30). 

De inkoop van deze boeketten is 10 euro. Van de omzet gaat dus nog 1000 euro af. Dat geeft ons een brutowinst van 2000. 

De kosten die het bedrijf heeft gemaakt (personeel, huur van het bedrijfspand, elektriciteit) komen neer op nog eens 1000 euro. Onze bloemenverkoper heeft dus een bedrijfsresultaat van 1000 euro per maand. Daarover betaalt hij inkomstenbelasting. En wat er dan onderaan de streep overblijft, is zijn netto winst. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant