Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 6 september 2024 om 14:45
In het kort
  • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dekt schade en letsel aan anderen en hun eigendommen, essentieel voor onvoorziene situaties.
  • Het verschil tussen bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen benadrukt de noodzaak van passende dekking voor verschillende risico’s.
  • De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering variëren en zijn afhankelijk van bedrijfsgrootte en risicoprofiel, maar bieden essentiële bescherming tegen financiële schade.

Een aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf? Hoezo dan, wat kan er nou misgaan? Tja, meestal gaat alles ook gewoon goed. Maar waar gehakt wordt, vallen spreekwoordelijke spaanders en in je bedrijf is dat niet anders.

Voor situaties waarin het wel misgaat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) onmisbaar. Daarmee ben je verzekerd voor schade of letsel en de kosten daarvan. Stel je maar eens voor als jijzelf, een medewerker of je product schade of letsel veroorzaakt. Tijdens een klus valt er thee over een opdrachtgever’s bank, de kantoorhond ziet de designertas van een klant aan voor kauwspeeltje of een etalagepop valt om waardoor een voorbijganger zijn enkel breekt. Dan mag je als ondernemer flink betalen en die kosten kunnen oplopen. Met een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor zulke kosten. Fijn toch?

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzeker je door jouw bedrijf opgelopen schade aan anderen en aan hun spullen. Of het nu om schade, letsel of diefstal gaat. Kanttekening is wel dat je voor specifieke beroepen soms een aanvullende verzekering moet afsluiten.

Heb je een bedrijf met personeel of werk je als zzp’er? Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een absolute aanrader. Er kan echt altijd iets gebeuren waardoor je schade veroorzaakt en voor kosten komt te staan. Of erger nog, als er letsel bij komt kijken. Ook dat verzeker je met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Let op! Er zit verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er om schade en letsel aan anderen (en hun spullen) te verzekeren. Voor beroepsfouten en bijbehorende vermogensschade die jij of je personeel daarmee veroorzaken te verzekeren, heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Als ondernemer ben je niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. En eerlijk is eerlijk, voor de meeste ondernemers zijn de risico’s ook erg klein, waardoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering onnodig lijkt. Toch kan er altijd iets gebeuren, hoe onbenullig ook. Zelfs wanneer je een kop koffie omstoot over iemands jas, is dit verzekerd dankzij je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Soms vragen opdrachtgevers of leveranciers ook om je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een brancheorganisatie kan het zelfs eisen, voor je lid mag worden.

Niet verplicht dus, maar better safe than sorry ☺

Wat je verzekert met je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Talloze verzekeringsmaatschappijen bieden aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven aan. In detail zijn er soms best wel verschillen, maar toch komen de meeste van deze verzekeringen grotendeels overeen. Deze zaken zijn eigenlijk altijd verzekerd in de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering:

  • Materiële- en personenschade veroorzaakt tijdens werkzaamheden (jezelf, medewerkers of ingehuurd personeel)
  • Schade veroorzaakt door je product
  • Schade aan spullen van een ander: medewerkers, klanten, bezoekers etc.
  • Schade aan gehuurd of geleend materiaal
  • Schade aan gebouwen

Aanvullende dekking van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De dekking van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is mega belangrijk. Het ene bedrijf is het andere niet, daarom is het handig om te kijken wat je nodig hebt voor jouw situatie. Er zijn echt allerlei aanvullende polissen op dit gebied. Een paar voorbeelden:

Milieuaansprakelijkheid

Veroorzaak je milieuschade of luchtverontreiniging? Dan ben je met milieuaansprakelijkheid verzekerd voor de kosten die dit met zich meebrengt.

Aansprakelijkheid bij cybercrime

Cybercrime ligt altijd op de loer, je kunt je er maar moeilijk tegen wapenen en de schade kan enorm zijn. Als het voor jou relevant is, is het handig om je aanvullend te verzekeren tegen cybercrime. Ook voor de gevolgen die het voor je klanten heeft.

Eigendommen van klanten

Werk je met eigendommen van je klanten of opdrachtgevers? Als je die in behandeling of bewaring hebt en ze lopen schade op, kun je je bij sommige maatschappijen aanvullend verzekeren voor de eigendommen van je klanten.

Beroepsaansprakelijkheid

Als je anderen adviseert en daardoor ontstaat bij je klant financiële schade, dan is aanvullende beroepsaansprakelijkheid aan te raden. Zo hoef je niet zelf je spaarvarken kapot te slaan als je een fout maakt. Vergissen is menselijk, toch? ☺

Contractbreuk

Heb je veel te maken met contracten en wil je het risico van contractbreuk afdekken? Sommige verzekeraars bieden hiervoor aanvullende verzekeringen. In die vervelende gevallen is ondersteuning van je verzekeringsmaatschappij meer dan welkom.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder ben je aansprakelijk voor fouten van het bestuur, ook als het niet jouw fouten zijn. Door aanvullende dekking verzeker je je bij sommige maatschappijen tegen de financiële gevolgen van dit soort fouten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: zzp’er tot bv

Iedereen met een eigen bedrijf kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering goed gebruiken. Het maakt echt niets uit wat voor bedrijfsvorm je hebt. Als je freelancet met een eenmanszaak kies je voor een zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Maar ook als directeur van een bv met een groot personeelsbestand, heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

De risico’s die je verzekert verschillen per ondernemer. Je verzekeringsmaatschappij helpt je graag om een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering samen te stellen voor jouw bedrijf.

Verschillen tussen een privé en zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Misschien heb je privé ook een aansprakelijkheidsverzekering. Deze is anders dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Met je particuliere aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schades die je in het dagelijks leven veroorzaakt.

Stel je voor, je veroorzaakt per ongeluk schade bij een klant of opdrachtgever. Iets lulligs als een barst in de ruit door een moment van onoplettendheid. Je particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade dan vaak niet, omdat ze onder je bedrijf en onder werktijd vallen. Je hebt daarvoor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Wat is het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Zoals eerder genoemd zit er een verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor zaak- en letselschade. Kapotte laptops, gestolen fietsen uit de fietsenstalling, gebroken tenen door een gladde werkvloer. Echt puur om schade en letsel aan anderen (en hun spullen) te verzekeren, veroorzaakt door zowel jou als je personeel.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft meer met inhoud en cijfertjes te maken. Deze is er om eventuele beroepsfouten en de vermogensschade die je daarmee veroorzaakt te verzekeren. Geef jij een verkeerd advies waardoor je opdrachtgever schade oploopt? Is de voortgang van een project afhankelijk van jouw werk en gaat daarin iets mis? Heel vervelend, maar gelukkig is de schade verzekerd in je beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat moet zo’n bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kosten?

De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hangen nogal af van je situatie. Niet zo gek ook, een freelance copywriter loopt immers veel minder risico om schade te veroorzaken, dan een bouwbedrijf met 40 man op de loonlijst. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kost ergens tussen de € 300,- en een paar duizend euro per jaar. Hangt allemaal af van je situatie en eventuele aanvullende dekking die je nodig hebt.

Als je bedrijf geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft en er gaat iets mis, dan draai je zelf op voor alle kosten bij schades. Die kosten zijn vaak veel hoger dan een goede verzekering. Informeer eens bij concullega’s wat hun ervaringen zijn op dit gebied, zo krijg je een helder beeld van de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Het zekere voor het onzekere: verzekeren dus!

Wij vinden het altijd verstandig om een AVB af te sluiten. Of het nu een betaalbare basis zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is of eentje met aanvullende dekking omdat je risico’s groter zijn. Feit blijft dat je blij bent dat je goed verzekerd bent als er onverhoopt iets gebeurt.

Veelgestelde vragen

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering om met je onderneming verzekerd te zijn bij schades, letsel of diefstal.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor alle ondernemers. Je ziet bijvoorbeeld de zzp bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar ook voor grote bedrijven met veel personeel is deze verzekering erg handig.

Nee, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. We raden je wel aan om er eentje af te sluiten voor je onderneming. Als er iets gebeurt ben je blij dat je er eentje hebt.

De kosten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering veranderen per situatie. De één is een paar tientjes per maand kwijt, de ander honderden euro’s. Dat ligt aan de risico’s die je loopt. Een freelance copywriter loopt andere risico’s dan een dakdekkersbedrijf, om maar wat te noemen.

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je schade en letsel. Wat er ook gebeurt tijdens werkzaamheden of als je bij een opdrachtgever op bezoek bent, schades en/of letsel worden gedekt.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant