Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 6 mei 2024 om 14:43
In het kort
  • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt tegen financiële gevolgen van beroepsfouten, zoals verkeerde adviezen, cruciaal voor diverse beroepen.
  • Niet alleen wettelijk verplicht voor bepaalde beroepsgroepen, maar ook aan te raden voor anderen om financiële risico’s te dekken.
  • Kosten variëren sterk en zijn afhankelijk van beroep, bedrijfsgrootte en risicoprofiel, afgestemd op individuele situaties door verzekeringsmaatschappijen.

Hartstikke gaaf dat ondernemen. Bijna niets voelt zo vrij als eigen baas zijn en de regie volledig in eigen hand hebben. Maar, aan de andere kant van die gouden munt staan ook risico’s. Want wat als er iets misgaat, bijvoorbeeld als je door een stom foutje financiële schade veroorzaakt bij je opdrachtgever? Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (ook wel BAV) verzeker je je tegen de financiële gevolgen van zulke beroepsfouten. Zelfs bij een verkeerd advies, als dat tot vermogensschade bij je opdrachtgever leidt. Want je vergissen is nou eenmaal hartstikke menselijk. Is zo’n verzekering ook voor jou van toepassing? Lees hier alles over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je het risico van aansprakelijkheid bij beroepsfouten. Een hele mond vol, maar als jouw opdrachtgever of klant dus vermogensschade oploopt door een beroepsfout die jij maakt, dekt je verzekering de kosten. Het is zeker aan te raden een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je anderen adviseert, of als grote projecten afhankelijk zijn van jouw input of voortgang.

Het maakt verder niet uit wat voor bedrijf je hebt. Een stichting, bv of een eenmanszaak: de beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan in principe nuttig zijn voor elke bedrijfsvorm.

Stel, je bent architect en maakt een verkeerde berekening waardoor het gebouw als een kaartenhuis in elkaar stort, dan kan je opdrachtgever je aansprakelijk stellen voor de financiële gevolgen van die domme rekenfout. Ook als je financieel adviseur bent en een fout maakt, kan het je opdrachtgever een aardige zak geld kosten. Dikke kans dat hij of zij je aansprakelijk stelt. Gelukkig voor jou dekt je beroepsaansprakelijkheidsverzekering de schade in dat geval. Foutje, bedankt! ☺

Zaak- en letselschade worden overigens nooit gedekt in een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Voor dat soort schades sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor bepaalde beroepsgroepen, zoals financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten. Je kunt je voorstellen dat een verkeerd advies van dit soort professionals een enorme negatieve impact kan hebben. De financiële gevolgen van die beroepsfouten worden dan gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Dat is prettig voor beide partijen, want iedereen maakt weleens een fout en ook een opdrachtgever is blij als je goed verzekerd bent.

Overigens verplichten sommige beroeps- of brancheorganisaties hun leden wel om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook een opdrachtgever kan om de verzekering vragen. En voor veel overheidsinstanties is het soms een eis om je een opdracht te geven.

Wat verzeker je met je beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is om de kosten van beroepsfouten te verzekeren. Verder zijn bij de meeste verzekeringsmaatschappijen ook juridische hulp bij onterechte claims meeverzekerd, net als het verlies van documenten die je in beheer hebt voor je opdrachtgever.

Er zijn ook een aantal zaken die vrijwel nooit meeverzekerd zijn:

  • De kosten om je werk opnieuw uit te voeren
  • Schade die je met opzet of door roekeloosheid veroorzaakt 
  • Schade door vermogensdelicten (fraude en diefstal)

Kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je online wat zoekt, zie je dat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering al vanaf een paar tientjes per maand afsluit. Maar voor je jezelf rijk rekent, de daadwerkelijke kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn sterk afhankelijk van de risico’s. De één betaalt € 300,- per jaar, maar andere ondernemers betalen dat misschien wel per maand.

Wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost, hangt allereerst af van je beroepsgroep. De gemiddelde beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers kost meestal minder dan die voor een groter bedrijf. De schade door een fout van een online marketeer is meestal veel minder groot, dan wanneer een architect een rekenfout maakt.

Dus…wat gaat je beroepsaansprakelijkheidsverzekering kosten? Stel die vraag maar aan je verzekeringsmaatschappij. Krijg je meteen advies op maat, perfect afgestemd op jouw situatie. Echt de enige manier om een goed antwoord te krijgen op deze vraag.

Speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers en freelancers

Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers of freelancers aan. Bijna allemaal zijn ze toegespitst op beroepsgroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld zzp beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor ict’ers, consultants en marketingprofessionals.

Vaak zijn ze goedkoper dan de standaardpakketten die verzekeraars op dit gebied aanbieden. Door irrelevante zaken eruit te laten, heb je als zzp’er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die zo goed als op maat is voor je beroep. Voor de meeste zzp’ers is dit een betaalbare oplossing, en ben je toch goed verzekerd als eenpitter.

Het loont trouwens de moeite om je ook aan te sluiten bij ZZP Nederland, de onafhankelijke belangenbehartiger voor zzp’ers. Bij sommige verzekeraars krijg je namelijk korting als je bij deze organisatie aangesloten bent.

Wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is er om je beroepsfouten en de vermogensschade die je daarmee veroorzaakt te verzekeren. Geef jij een verkeerd advies waardoor je opdrachtgever schade oploopt? Is de voortgang van een project afhankelijk van jouw werk en gaat daarin iets mis? Heel vervelend, maar gelukkig is de schade verzekerd in je beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor zaak- en letselschade. Puur om schade en letsel aan anderen (en hun spullen) te verzekeren. Als jij tijdens je werkzaamheden een vaas omstoot, valt dat onder je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook als je personeel letsel oploopt tijdens het werk, is dat verzekerd.

Wel of geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Of je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluit is een keuze die je zelf moet maken. Als je het vanwege je beroep wettelijk verplicht bent, zit er weinig anders op. Maar als je het niet verplicht bent, is het een kwestie van risico’s afwegen. Praat eens met bevriende ondernemers. Hoe hebben zij dit aangepakt, welke afwegingen hebben ze gemaakt en hoe zwaar wegen die voor jouw situatie? Je kunt ook navraag doen bij je beroepsvereniging. Als je liever zekerheid hebt, sluit dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Hopelijk heb je hem nooit nodig, maar het geeft een geruststellend gevoel om te weten dat je goed verzekerd bent.

Veelgestelde vragen

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een verzekering voor het risico’s van beroepsfouten. Als je opdrachtgever financiële schade heeft door jouw beroepsfout, dekt de verzekering de schade.

De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wisselen. Ze hangen af van de risico’s die jouw beroepsfouten voor anderen kunnen opleveren. Voor een online marketing zzp’er is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering meestal een stuk goedkoper dan voor een advocaat of financieel adviseur.

Voor bepaalde beroepsgroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wettelijk verplicht, zoals financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten. Voor andere beroepen ben je niet verplicht een BAV af te sluiten.

en beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten als je opdrachtgever vermogensschade lijdt als je een beroepsfout maakt, zoals een verkeerd advies of een verkeerde berekening.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzeker je vermogensschade door beroepsfouten, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er voor zaak- en letselschade.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant