Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 21 mei 2025 om 14:24
In het kort
  • Buitencontractuele aansprakelijkheid: Je kunt aansprakelijk zijn zonder contract, bij schade aan derden (onrechtmatige daad).

  • Voorwaarden: Onrechtmatig handelen, toerekenbaarheid en directe schade zijn vereist.

  • Werkgevers- & risicoaansprakelijkheid: Je bent soms aansprakelijk voor fouten van personeel of situaties zonder schuld.

  • Schadevergoeding & verjaring: Zowel materiële als immateriële schade mogelijk; claim verjaart na 5 of 20 jaar.

Niet alleen contracten zorgen ervoor dat je aansprakelijk kunt worden gesteld als ondernemer. Ook buiten contracten om kun je aansprakelijk zijn. Maar hoe werkt dit precies en hoe voorkom je problemen?

Wat is buitencontractuele aansprakelijkheid precies?

Buitencontractuele aansprakelijkheid ontstaat wanneer je als ondernemer schade veroorzaakt bij anderen (derden), zonder dat er een overeenkomst tussen jullie bestaat. Denk bijvoorbeeld aan een klant die uitglijdt in jouw winkel omdat je vergeten bent te dweilen, of als je per ongeluk schade veroorzaakt aan de auto van een voorbijganger bij het lossen van goederen. Dit wordt ook wel onrechtmatige daad genoemd (Art. 6:162 Burgerlijk Wetboek).

Wanneer is er sprake van een ‘onrechtmatige daad’?

Er is sprake van een onrechtmatige daad als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  1. Je hebt iets gedaan (of juist niet gedaan) waardoor iemand schade lijdt.
  2. Dit handelen is onrechtmatig: in strijd met de wet, maatschappelijke normen of gevaarzettend.
  3. De schade kan jou redelijkerwijs worden toegerekend.
  4. Er moet sprake zijn van directe schade (financiële schade, letselschade, etc.).

Zorg altijd voor een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om risico’s af te dekken.

Werkgeversaansprakelijkheid

Je kunt als werkgever ook aansprakelijk zijn voor fouten van je werknemers tijdens hun werk. Als een werknemer schade veroorzaakt tijdens werkzaamheden, ben jij als werkgever aansprakelijk, behalve als je kunt aantonen dat je alles hebt gedaan om die schade te voorkomen (Art. 6:170 Burgerlijk Wetboek).

Risicoaansprakelijkheid

Meestal ben je aansprakelijk als je iets verwijtbaar hebt gedaan. Maar soms ben je aansprakelijk zonder dat er sprake is van schuld. Dit heet risicoaansprakelijkheid. Dat betekent dat jij als ondernemer aansprakelijk bent voor schade, zelfs als je er niets aan kon doen. 

Voorbeeld: als een bezoeker op jouw terrein letsel oploopt door een gevaarlijke situatie, bijvoorbeeld een kapotte trap, ben jij aansprakelijk, zelfs als je niet wist dat de trap kapot was (Art. 6:174 Burgerlijk Wetboek).

Schadevergoeding bij buitencontractuele aansprakelijkheid

Als ondernemer kun je worden verplicht om schadevergoeding te betalen wanneer je aansprakelijk bent gesteld. Hierbij geldt dat alleen schade die direct voortkomt uit jouw handelen (of nalaten) voor vergoeding in aanmerking komt. De schadevergoeding kan bestaan uit:

  • Materiële schade (bijvoorbeeld reparatiekosten of medische kosten)
  • Immateriële schade (bijvoorbeeld smartengeld bij letselschade)

Verjaring bij buitencontractuele aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid voor schade door een onrechtmatige daad kan verjaren. Dit betekent dat een schadeclaim niet meer mogelijk is nadat een bepaalde termijn is verstreken:

  • 5 jaar: nadat het slachtoffer bekend wordt met de schade én de verantwoordelijke.
  • 20 jaar: na de gebeurtenis die de schade veroorzaakte, ongeacht bekendheid (Art. 3:310 Burgerlijk Wetboek).

Een veilige onderneming is het halve werk!

Nu weet je meer over aansprakelijkheid buiten contracten om. Want zakendoen zonder zorgen is niet alleen leuker, maar het zorgt ook voor een goede nachtrust. Zorg dus dat je alles goed geregeld hebt. Wil je meer weten over het beperken van risico’s en het veilig houden van je onderneming? Neem dan zeker even een kijkje bij de andere juridische tips op de kennisbank.

Gecontroleerd door Rutger Quispel

Co-founder en Chief Growth Officer bij BridgeFund
Samen met Julian van de Steeg is hij founder van BridgeFund. Een online marktplaats die de vraag en aanbod van kapitaal samenbrengt. In zijn huidige rol van Chief Growth Officer is hij verantwoordelijk voor business development, het ontwikkelen van effectieve marketingstrategieën en productontwikkeling. Met zijn bewezen trackrecord is Rutger een drijvende kracht voor het succes van BridgeFund.
Meer over mij
rutger_quispel
Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

ted-leesbril
Ook interessant