Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 15:05

Crediteuren zijn personen of bedrijven aan wie een bedrijf geld verschuldigd is voor goederen of diensten die zijn geleverd, maar nog niet volledig zijn betaald. Crediteuren zijn dus leveranciers waar je nog openstaande rekeningen hebt staan. Ze zijn in feite een schuldeiser van je bedrijf. 

Verschil tussen crediteuren en debiteuren

Als ondernemer krijg je te maken met crediteuren en debiteuren. Crediteuren kun je dus zien als schuldeisers. Als je de balans opmaakt, zet je de crediteuren aan de kant van de schulden (passiva). 

Debiteuren zijn klanten die hun factuur nog moeten betalen. Je hebt de dienst al geleverd, maar je wacht nog tot je betaald wordt. Debiteuren zet je aan de linkerkant op de balans, bij de bezittingen (activa). 

Crediteurenbeheer 

Crediteurenbeheer is een belangrijk onderdeel van de financiële administratie van een bedrijf. Het is belangrijk om de crediteurenrekeningen bij te houden en ervoor te zorgen dat de facturen tijdig worden betaald om te voorkomen dat er extra kosten worden gemaakt, zoals boetes en rente. Lukt het niet om alle crediteuren tijdig te betalen? Probeer dan een betalingsregeling te treffen. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant