Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 15:07

Debiteuren zijn personen of bedrijven die een factuur hebben ontvangen voor goederen of diensten die al zijn geleverd, maar deze nog niet (volledig) hebben betaald. Op het moment dat jij een factuur stuurt aan een bedrijf voor geleverde diensten, is dit bedrijf jouw debiteur. Jij bent als het ware een schuldeiser totdat de factuur volledig is voldaan. 

Verschil tussen debiteuren en crediteuren

Er bestaan zowel debiteuren als crediteuren. Debiteuren zet je op de balans aan de linkerkant, bij de bezittingen (activa). Je gaat dit geld immers nog ontvangen, je hebt recht op betaling. 

Crediteuren zijn personen of bedrijven die nog geld van jou krijgen. Je hebt hun goederen of diensten al ontvangen, maar je hebt de factuur nog niet betaald. Crediteuren zet je dus aan de rechterkant van de balans, bij de schulden (passiva). 

Belang van debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is een belangrijk onderdeel van de financiële administratie van je bedrijf. Het is belangrijk om de debiteurenrekeningen bij te houden en ervoor te zorgen dat de openstaande facturen tijdig worden betaald om de cashflow van je bedrijf te optimaliseren. 

Het kan soms nodig zijn om achterstallige betalingen van debiteuren te innen, bijvoorbeeld via incasso-procedures of juridische stappen. Goed debiteurenbeheer kan helpen om de financiële gezondheid van je bedrijf te waarborgen.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant