Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 15:18

Factoring is een vorm van financiering waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen doorverkoopt aan een factormaatschappij. Deze factorbedrijven betalen de factuur doorgaans binnen 24 uur uit, waardoor je als ondernemer niet meer hoeft te wachten op je geld. De factormaatschappij rekent hier wel een bedrag voor, vaak een percentage van de factuur. 

De voordelen en nadelen van factoring 

Factoring kan aantrekkelijk zijn als je klanten hebt die langer over de betaling doen dan je zou willen. Omdat het factoringbedrijf je vrijwel direct uitbetaalt, kun je eenvoudiger je cashflow beheren en je bedrijfsactiviteiten uitbreiden. Daarnaast is factoring ook een vorm van risicobeheersing, omdat de factoringmaatschappij verantwoordelijk is voor het innen van de openstaande facturen. Zij dragen ook het risico van wanbetaling. 

Bij sommige bedrijven kun je ervoor kiezen om maar een bepaald aantal klanten over te dragen. Andere factoringbedrijven nemen de gehele facturatie van je bedrijf voor hun rekening. Alle facturen overdragen is duurder, maar je houdt wel meer tijd over om te ondernemen. 

Het nadeel van factoring is dat je het klantcontact niet meer volledig zelf in beheer hebt. En je staat natuurlijk een percentage van je factuur af, waardoor je minder geld overhoudt dan wanneer je zelf de factuur had geïnd. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant