Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 14:31

Durfkapitaal, ook wel Venture Capital genoemd, is een vorm van financiering die wordt verstrekt aan startende en snelgroeiende bedrijven die veel potentie hebben, maar vaak nog geen winst maken. Het risico van zo’n investering is vrij hoog, wat ook verklaart waarom je er relatief veel rente over betaalt. In ruil voor de investering krijgt de geldschieter vaak een zegje in het bedrijf, bijvoorbeeld door actief bij de bedrijfsvoering te worden betrokken. 

 Waarvoor gebruik je durfkapitaal?

Het zijn veelal start-ups die gebruik maken van durfkapitaal. Zij gebruiken de financiering bijvoorbeeld om hun bedrijf te laten groeien, belangrijke investeringen te doen of om nieuwe producten te ontwikkelen. De geldschieters kunnen rekenen op hoge rendementen als de start-up succesvol wordt en bijvoorbeeld naar de beurs gaat. 

Zowel het aangaan als het verstrekken van durfkapitaal brengt risico’s met zich mee. De geldschieter loopt immers een groot risico dat zijn geld verdampt als het businessplan niet succesvol blijkt. De ontvanger van het durfkapitaal zit vaak vast aan een hoge rente. Hoe hoog die rente precies is, hangt af van de investeerder. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant