Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 14:14

Kredietrisico is het risico dat een lening of investering niet wordt terugbetaald. De kredietnemer (debiteur) komt in dit geval zijn financiële verplichtingen niet na. Kredietrisico is dus het risico dat de geldgever loopt om zijn geld niet terug te krijgen. Dit risico geldt voor alle soorten geldschieters, of het nu om een bank of een particulier gaat.

Beperken van kredietrisico

Iemand die een lening verstrekt, wil het kredietrisico logischerwijs zo klein mogelijk houden. Daarom is het belangrijk om met meerdere zaken rekening te houden, zoals de economische omstandigheden van de kredietnemer, marktontwikkelingen en andere externe factoren. Daar zijn kredietbeoordelingen voor bedoeld. Voordat je als ondernemer een lening kunt aanvragen, volgt vaak eerst een controle of je wel kredietwaardig bent. 

Naast kredietbeoordelingen kunnen kredietverstrekkers ook kredietlimieten instellen, hun portefeuille diversifiëren, strikte leningsvoorwaarden opstellen en om een onderpand vragen. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant