Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 14:55

Rentabiliteit (ook wel rendabiliteit genoemd) is een term die wordt gebruikt om de winstgevendheid van een bedrijf te beschrijven. Het meet de verhouding tussen de winst van een bedrijf en het geïnvesteerde vermogen. Simpel gezegd: weet het bedrijf de investeringen effectief om te zetten in winst? Hoe beter die verhouding is, hoe hoger de rentabiliteit. 

Verschillende soorten rentabiliteit en hun betekenis

Er zijn drie soorten rentabiliteit: 

  • Rentabiliteit op het eigen vermogen (REV)
  • Rentabiliteit op het vreemd vermogen (RVV)
  • Rentabiliteit op het totale vermogen (RTV)

Rentabiliteit eigen vermogen

Hoe je de rentabiliteit op het eigen vermogen berekent? In de jaarcijfers vind je hoe hoog het eigen vermogen aan het begin en aan het einde van het jaar was. Tel die bedragen bij elkaar op en deel ze door twee. Dat is je gemiddeld eigen vermogen. Zoek vervolgens op wat de nettowinst was dat jaar. De REV bereken je door de nettowinst te delen door het gemiddeld eigen vermogen, en dat bedrag te vermenigvuldigen met honderd. 

Stel dat de REV 23,5 procent is. Dat betekent dat iedere euro die in de onderneming is gestopt, 23,5 cent heeft opgeleverd. De REV wil je zo hoog mogelijk maken.

Rentabiliteit vreemd vermogen

De RVV zegt iets over het vreemd vermogen, dat zijn alle schulden die het bedrijf heeft uitstaan, zoals leningen en crediteuren. Door de RVV te berekenen, zie je hoeveel rente je hier nu echt over betaalt. Immers: het geld dat je geleend hebt, gebruik je om je bedrijf te laten groeien. Als je met dit geleende geld meer winst weet te maken dan dat het je kost aan rente, verdien je op je lening. Je wil de RVV dus zo laag mogelijk houden om de rendabiliteit van je bedrijf te vergroten. 

Je berekent de RVV door de betaalde rente te delen door het gemiddelde vreemd vermogen (rente), en dit te vermenigvuldigen met 100. Stel dat de RVV 22 procent is. Dat houdt in dat voor iedere euro vreemd vermogen, je 0,22 betaalt. Dat is vrij veel. Dit bedrag wil je juist zo laag mogelijk houden. 

Rentabiliteit totale vermogen 

De RTV heeft niet alleen betrekking op het eigen vermogen maar ook op het vreemd vermogen. Door de brutowinst door het gemiddelde totale vermogen te delen, en dat bedrag te vermenigvuldigen met 100, kun je de RTV berekenen.

Hoe hoog de RTV moet zijn voor een goede rendabiliteit, verschilt per onderneming. Gemiddeld genomen is een rendabiliteit tussen 5 en 10 procent gezond. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant