Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 14:17

Microkrediet is een leningsvorm die wordt verstrekt aan ondernemers die geen toegang hebben tot traditionele financieringsbronnen, zoals de bank. Zij willen bijvoorbeeld hun eigen bedrijf starten of uitbreiden, maar missen hiervoor de financiële middelen en/of onderpanden. Microkrediet wordt verstrekt door microfinancieringsinstellingen, non-profitorganisaties of door steun van de overheid. 

De leningen zijn bij een microkrediet meestal klein en variëren van honderden tot duizenden euro’s. Ze hebben doorgaans korte looptijden en hogere rentetarieven dan traditionele leningen. Het doel van microkrediet is om ondernemers met weinig kapitaal toegang te geven tot een lening, waarmee ze een bedrijf kunnen starten of uitbreiden. 

Microkrediet in Nederland

Microkrediet is een populaire financieringsvorm in ontwikkelingslanden, daar kan het een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen. Ook in Nederland wordt microkrediet verstrekt. Het principe is in beide delen van de wereld hetzelfde: snel en gemakkelijk krediet aanvragen, buiten de bank om. In ontwikkelingslanden worden vaak enkele honderden euro’s verstrekt als microkrediet. In Nederland geldt iedere zakelijke lening of zakelijk krediet tot € 50.000 als microkrediet. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant