Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 13 mei 2024 om 16:30
In het kort
  • Personeelstekorten hebben diverse oorzaken, waaronder vergrijzing, tekort aan vakmensen en technologische ontwikkelingen die ervaring vereisen.
  • Sectoren zoals ICT, techniek, onderwijs en bouw ondervinden het meeste personeelstekort, met specifieke uitdagingen voor elk vakgebied.
  • Ondernemers kunnen creatieve oplossingen toepassen, zoals het herzien van vacature-eisen, inzetten van stagiairs, bieden van interessante arbeidsvoorwaarden en kansen voor diverse doelgroepen, zoals 50-plussers en mensen met een migratieachtergrond.

Steeds vaker hebben bedrijven last van een personeelstekort. Er is meer dan genoeg werk, maar te weinig personeel om het uit te voeren. Nieuwe mensen aantrekken valt vaak niet mee. Vacatures staan lang open en als er dan iemand komt, is het duimen dat de sollicitant past bij de functie en de rest van het team.

Extra nadeel is dat je personeel extra druk ervaart. Er ligt een enorme stapel werk en die lijkt niet kleiner te worden. Personeelstekort is een extra uitdaging voor veel ondernemers, die toch al druk zijn met ondernemen…

Waarom er personeelstekort is: de oorzaken

Het lijkt alsof er opeens overal personeelstekort is, maar dat is niet helemaal waar. Het is een trend die al even aan de gang is. Er is ook niet één oorzaak, personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Dit zijn een paar belangrijke oorzaken:

Vergrijzing

Je hoort misschien wel vaker over de vergrijzing. We worden ouder (en grijzer!) dan vroeger en het aantal ouderen in Nederland neemt alleen maar toe. Vanwege hun pensioen verlaten steeds meer oudere werknemers de arbeidsmarkt. Zo leidt vergrijzing tot personeelstekort.

50-plussers vinden moeilijker een baan

Relatief veel 50-plussers zijn op zoek naar een baan. De realiteit is dat ze veel meer moeite hebben om een baan te vinden. Zonde, want ze hebben vaak al veel ervaring, maar ze zijn duurder en sommige bedrijven zijn juist op zoek naar twintigers die nog een hele carrière voor zich hebben.

Technologische ontwikkelingen

Tegenwoordig gaan technologische ontwikkelingen razendsnel. Mensen met kennis en ervaring zijn al schaars, en dan verdwijnen er ook nog mensen richting hun welverdiende pensioen. Veel werkzoekenden hebben nog geen of weinig ervaring met die technologische ontwikkelingen. Daarom zijn ze niet altijd een passende kandidaat voor vacatures. Het gevolg: personeelstekort.

Parttimers

Als ondernemer heb je het liefst dat je personeel elke dag op de zaak is. Liefst 15 uur per dag. Nee, geintje. Maar feit blijft dat er veel parttimers zijn. In veel sectoren los je het personeelstekort makkelijk op als parttimers meer uren gaan werken. Daar moet je als werkgever wel iets voor doen, want vrije tijd is onbetaalbaar.

Deze sectoren hebben het meeste last van personeelstekort

In Nederland zie je duidelijk dat het personeelstekort met name in bepaalde sectoren groot is. Los van de sector of branche gaat het met name om vakmensen. Steeds meer vakmensen beginnen als zzp’er.

ICT

Het personeelstekort in de ICT is begrijpelijk. De technologische ontwikkelingen gaan zo hard, dat het lastig is om als ict’er op de hoogte te blijven. Daarnaast werken veel Nederlandse ict’ers via internet vanuit thuis voor buitenlandse bedrijven. Krijgen ze een hoger salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden voor terug. Die bijna onophoudelijke stroom aan ICT-vacatures is dan ook vrij logisch.

Techniek

Er is al lange tijd een personeelstekort in de techniek. Veel technisch personeel begint als zzp’er of trekt naar het buitenland. De Nederlandse technische bedrijven hebben het nakijken, want goed personeel is moeilijk te vinden. Het ziet ernaar uit dat dit nog wel even zo blijft ook.

Onderwijs

De stakingen door onderwijspersoneel zijn een teken aan de wand. Dat weerhoudt ook anderen ervan om voor een baan in het onderwijs te kiezen. Het resultaat? Een personeelstekort met de hoofdletter P.

Bouw

Wist je dat het overgrote deel van de bouwbedrijven met personeelstekorten kampt? Sterker nog, in de bouw en infra is het personeelstekort het grootst van alle sectoren. Vacatures blijven het langst openstaan. Waar zijn toch al die timmerlui, elektriciens en metselaars? Als je ondernemer bent in de bouw, weet je ongetwijfeld hoe lastig het is om in Nederland bouwpersoneel te vinden. Geen wonder dat veel bedrijven buitenlandse medewerkers inzetten, al dan niet in zzp-vorm.

Oplossingen voor een personeelstekort als ondernemer

Ondernemers zijn creatief en ook als het op personeel werven aankomt, is creativiteit onmisbaar. Maar wat zijn nou manieren om nieuwe mensen aan boord te krijgen en je personeelstekort op te lossen?

Vraag je personeel om hulp

Er is niks zo mooi als netwerken. Als ondernemer mag je je personeel ook om hulp vragen. Kennen zij nog mensen die op zoek zijn naar een baan en passen binnen bij het bedrijf? Geef ze een mooie bonus als ze een nieuw personeelslid aanbrengen.

Stel je vacature-eisen bij

Is het echt wel zo noodzakelijk om een hbo’er met 15 jaar ervaring te hebben voor die ene functie? Tuurlijk, het is je ideaalbeeld. Maar heb je ook weleens gedacht aan een 60-plusser die nog een paar jaar vol gas met je mee wil knallen? Of een hongerige, creatieve junior die heel graag in je bedrijf wil werken? Misschien wil hij of zij zich aan je bewijzen en zo bakken met werk verzet. Het werkt vaak extra inspirerend om een jonge hond aan het werk te zien. Voor je het weet doe je nieuwe ideeën op 🙂

Haal een stagiair in huis

Via een relevante opleiding een stagiair aan het werk hebben, kan ook de grootste druk wegnemen. Je moet je inspannen om de stagiair te begeleiden en het werk te leren, maar daar krijg je dan wel een kwalitatieve kracht voor terug. Is het een bijzonder geschikte kandidaat? Wie weet kun je hem of haar wel verleiden om na de opleiding binnen je bedrijf te beginnen.

Interessante arbeidsvoorwaarden

Een pensioenverzekering, 20 wettelijk verplichte vakantiedagen en die eeuwige “dynamische, inspirerende werkomgeving” zijn al lang niet meer genoeg om personeel mee te lokken. Je moet wat meer doen om mensen in te palmen. Elke vrijdag een luxe verzorgde lunch is een mooi voorbeeld. Ook een fitnessabonnement, een fiets van de zaak of toegang tot een online leeromgeving zijn onderscheidend. Of neem thuiswerken. Vroeger werkte iedereen 40 uur per week op kantoor, dat wil niet iedereen meer.

Freelancer

Heb je echt nú mensen nodig? Huur een freelancer in voor specifieke werkzaamheden. Zo ervaart je vaste personeel iets meer ademruimte. Hebben ze eindelijk een keer tijd voor social talk bij het koffiezetapparaat.

Kansen voor mensen met een beperking

Een beperking hoeft helemaal geen probleem te zijn voor bepaalde werkzaamheden. Het kan juist een enorme kans zijn. Iemand met een lichamelijke beperking kan prima kantoorwerkzaamheden uitvoeren. Net zoals mensen met autisme vaak een bijzonder ontwikkeld analytisch vermogen hebben. Met wat begeleiding zijn het geweldige IT developers. Die zogenaamde beperkingen zijn net zo goed mogelijkheden om je personeelstekort te fixen.

50-plussers

Voor de gemiddelde 50-plusser is het lastig om een baan te vinden. Maar er zijn er genoeg die graag aan de gang gaan in jouw bedrijf. Geef ze een kans. Niks is mooier dan een mix van jonger personeel en oudere jongeren :).

Personeel met een migratieachtergrond

Nog zo’n groep die maar moeilijk aan het werk komt: mensen met een migratieachtergrond. Voor ondernemers is het interessant om voor personeel met een migratieachtergrond te kiezen. Naast een oplossing voor je personeelstekort, profiteer je soms van subsidieregelingen en zorgt het voor een diverse werkomgeving, wat weer kan zorgen voor nieuwe inzichten.

Vergeet je eigen personeel niet!

Personeelstekort kan ook ontstaan doordat je eigen mensen pleite gaan. Moet je natuurlijk zien te voorkomen. Hoe maak je het hen zoveel mogelijk naar de zin op het gebied van werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden? En hoe help je ze om zich binnen je bedrijf te ontwikkelen? Ga met je mensen in gesprek over wat ze belangrijk vinden en probeer ze op die manier binnen je bedrijf te houden. Dit is echt de goedkoopste manier om genoeg personeel te behouden.

Het personeelstekort te lijf

Met deze informatie heb je als werkgever een aantal hulpmiddelen om iets te doen aan je personeelstekort. Hopelijk helpen we je om snel meer personeel aan te trekken. En op z’n minst om je huidige mensen binnenboord te houden, want die kun je ook niet missen. 🙂

Veelgestelde vragen

Belangrijke redenen voor het personeelstekort zijn de vergrijzing, elkaar rap opvolgende technische ontwikkelingen en het grote aantal parttime werkenden.

Eigenlijk is er overal wel personeelstekort, maar met name in de ICT, techniek en de bouw is het personeelstekort het grootst.

Allereerst door je eigen personeel binnen het bedrijf te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je werknemers tevreden zijn en een toekomstperspectief hebben binnen het bedrijf.

Snelle oplossingen zijn je parttime medewerkers meer uren laten maken, nieuw personeel aannemen en bijvoorbeeld stagiaires inzetten. Ook het inzetten van freelancers helpt je om op korte termijn personeelstekort op te lossen. Voor de lange termijn zijn onderscheidende arbeidsvoorwaarden een goede oplossing om mensen aan te trekken en binnen te houden.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant