Youngtimer regeling 2019

08 juli 2019

Maximale leestijd: 5 minuten

Er is een update van dit artikel over de Youngtimer regeling 2020. Bekijk dit artikel voor de fiscale gegevens omtrent deze regeling voor 2020.

Waarom zijn deze auto’s populair bij ZZP-ers?

Gehoord van de youngtimer regeling, maar weet je niet precies wat die inhoudt? Het is een regeling van de Belastingdienst, die het voor ZZP-ers en MKB-organisaties mogelijk maakt om heel voordelig auto te rijden. Het gaat dan niet om een zuinig mini-model dat niets mag kosten en uitstoten, maar om auto’s die fijn rijden en waarmee je helemaal representatief bij de klant voor de dag kunt komen. Als je van plan bent om een youngtimer aan te schaffen of als je zoekt naar een fiscaal voordelige auto is het de moeite waard je hier goed in te verdiepen. Het kan je een flinke besparing opleveren, waarmee je voorkomt dat je hoge bedragen aan bijtelling aan de Belastingdienst betaalt. Omdat de regels tussendoor wel eens veranderen, vatten we de youngtimer regeling 2019 nog eens samen.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer, wat is dat? Het is een auto die minimaal 15 jaar oud is. Staatssecretaris Wiebes introduceerde in 2016 de youngtimer regeling. Vanaf dat moment wordt een auto van minimaal 15 jaar oud belast op basis van 35% van de dagwaarde. Dat is een belangrijk verschil met jongere auto’s, die worden belast op basis van de cataloguswaarde. Een youngtimer is minimaal 15 jaar oud en wordt zakelijk op naam gezet. Je kunt daar bijvoorbeeld als ZZP-er of MKB-organisatie zakelijk mee rijden.

Hoe werkt de youngtimer regeling?

Op het moment dat je daar jaarlijks 500 kilometer of meer privé mee rijdt betaal je bijtelling over de auto. Bij auto’s jonger dan 15 jaar oud wordt dat berekend op basis van de cataloguswaarde, waardoor het bij te tellen bedrag snel oploopt. Een youngtimer wordt echter aangeslagen op basis van de dagwaarde, waardoor de bruto en netto bijtelling een stuk lager uitvallen.

Voordelen youngtimer regeling

Het grootste voordeel van een youngtimer zit hem in de belasting. Je betaalt namelijk stukken minder belasting op auto’s die binnen deze regeling vallen. Benieuwd naar de voordelen van de youngtimer regeling? We zetten drie rekenvoorbeelden op een rij:

  • Nette sedan van 5 jaar oud
    De auto had een cataloguswaarde van €45.000 en is nu nog €25.000 waard. De bijtelling bedraagt 22% per jaar over de nieuwwaarde, bruto goed voor €9.900. Dat is €825 per maand.
  • Sedan op leeftijd van 10 jaar oud
    De auto had een cataloguswaarde van €40.000 en is nu nog €15.000 waard. De bijtelling bedraagt 22% per jaar over de nieuwwaarde, bruto goed voor €8.800. Dat is €733 per maand.
  • Youngtimer van 15 jaar oud
    De auto had een cataloguswaarde van €50.000 en is nu nog €7.500 waard. De bijtelling bedraagt 35% per jaar over de dagwaarde, bruto goed voor €2.625. Dat is €218,75 per maand.

De youngtimer is daarmee ruim goedkoper dan een nieuwere auto. Niet alleen in aanschaf, maar ook in maandelijkse kosten. Het verschil met een nieuwe auto is vanzelfsprekend nog veel groter, die zou bij een cataloguswaarde van €50.000 goed zijn voor meer dan €916 per maand aan bruto bijtelling. Dat is ruim 4x meer dan een youngtimer, waarvan heel nette en mooie modellen beschikbaar zijn.

Jaarlijks lagere bijtelling op youngtimer

Optimaal profiteren van de fiscale voordelen van een youngtimer? De Belastingdienst berekent de bijtelling op basis van de dagwaarde. Het is daarom de moeite waard om de auto ieder jaar opnieuw te laten taxeren. De waarde van de auto neemt steeds verder af, waardoor ook de bijtelling per maand lager wordt. Op die manier wordt de auto steeds een beetje voordeliger. Als je er netjes mee rijdt gaat zo’n auto nog makkelijk een lange tijd mee, waardoor je er aan de andere kant weinig kosten aan hebt. Het meeste voordeel heb je met relatief grote en luxe auto’s, die makkelijk 15 jaar of langer mee kunnen. Een nieuwe Audi A8 kost bijvoorbeeld makkelijk €1.300 in de maand aan bijtelling, terwijl een A8 van 15 jaar oud nog goed is voor zo’n €100 per maand aan bijtelling. Op die manier vertaalt de bijtelling op basis van de dagwaarde zich in pure fiscale voordelen van een youngtimer, waar je op een handige manier gebruik van kunt maken.

Zakelijke lening voor een youngtimer

Wil je profiteren van de youngtimer regeling 2019 maar heb je niet de middelen om die meteen aan te schaffen? Met een zakelijke lening van Bridgefund kan je een youngtimer kopen en zorg je ervoor dat je daar zo snel mogelijk in kunt rijden. Ideaal, omdat je de voordelen meteen kunt genieten en je per maand een lage bijtelling betaalt.

Ben je als ZZP-er of MKB-organisatie op zoek naar een zakelijke lening voor een young timer? Wij verstrekken leningen aan bedrijven met minimaal €50.000 omzet per jaar die minimaal 12 maanden staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vraag online jouw lening aan of lees meer over een lening voor je bedrijfsauto, dan gaan wij er voor je mee aan de slag.

Geld lenen voor je bedrijf?

 

Een lening aanvragen voor je bedrijf hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Ben je ondernemer en heb je behoefte aan extra werkkapitaal? Bij BridgeFund regel je een zakelijke lening binnen 24 uur.

Offerte aanvragen

Mis niks!

Gratis tips over geld en ondernemen. Daar word je financieel beter van. Ontvang 1 x per maand de beste tips in je inbox.

Je bent er bijna. We hebben je een e-mail gestuurd ter verificatie van je e-mailadres.