Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 om 15:10

Een rekening-courant is een aparte rekening van een bv. Je kunt de werking van een rekening-courant vergelijken met een persoonlijke betaalrekening. 

Dit bankproduct is vooral bedoeld voor het overmaken van kleine bedragen. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke rekening laten betalen door de bv, en daarna het geld snel weer terugstorten. Je kunt met een rekening-courant dus snel geld voorschieten. Omdat je het geld alleen voorschiet, wordt een rekening-courant niet gezien als een lening. 

Zo werkt een rekening-courant 

Er zijn wel regels verbonden aan de rekening-courant. Zo mag het bedrag op deze rekening het hele jaar nooit boven € 17.500 uitkomen. Staat er op enig moment meer dan dit drempelbedrag op, dan betaal je over het hele bedrag rente. Als je bedragen onder de € 17.500 opneemt van of overmaakt naar de rekening-courant, betaal je geen rente.

Rekening-courant krediet

Naast een rekening-courant, de aparte betaalrekening van de bv, is er ook nog zogeheten rekening-courant krediet. Dit houdt in dat je rood kunt staan op de betaalrekening. De limiet spreek je af met de bank waarbij je het krediet hebt. Over het bedrag dat je rood staat, betaal je altijd een variabele rente. Het voordeel van rood kunnen staan, is dat je meer flexibiliteit in de bestedingslimiet hebt. Zie het als een korte termijn financieringsoplossing voor onverwachte uitgaven of een tijdelijk tekort aan cashflow.

Het is wel aan te raden om voorzichtig om te gaan met de rekening-courant krediet, omdat de rente op een negatief saldo meestal hoger is dan bij een normaal zakelijk krediet. Zorg dus voor een realistisch plan om het saldo van je rekening-courant snel weer in de zwarte cijferts te krijgen.

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant