Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 10 april 2024 om 10:44

In control zijn begint bij kennis. Het berekenen van je werkkapitaal is stap één naar inzicht in de liquiditeit van jouw business.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het kapitaal dat je onderneming nodig heeft om aan alle dagelijkse verplichtingen te kunnen voldoen. Om maar wat te noemen: om je leveranciers mee te betalen, je voorraad mee aan te vullen, de salarissen te mee betalen, je machines mee te onderhouden, enzovoort. Met inzicht in je werkkapitaal weet je dus in hoeverre je aan al deze korte termijnverplichtingen kunt voldoen. 

Is je werkkapitaal te laag, dan kom je in de problemen met het betalen van je rekeningen. Maar is je werkkapitaal te hoog (kan dat überhaupt)? Dan kom je óók in de problemen. Je zit dan namelijk te kijken met geld dat niks oplevert: het staat niet op de bank dus je krijgt er geen rente over, maar je kunt het ook niet investeren in groei. Het is dus zaak om je werkkapitaal in balans te houden. Maar hoe doe je dat?

Effectief managen van werkkapitaal: de 3 pijlers

Om je werkkapitaal te managen zijn er 3 knoppen waar je aan kunt draaien: debiteuren, crediteuren en voorraad. Als jouw klanten standaard te laat betalen, heb je dus ook altijd te weinig cash om jouw crediteuren te kunnen voldoen. En dat is niet goed voor je werkkapitaal en liquiditeit. Strikt debiteurenbeleid, korte betaaltermijnen en goede afspraken met leveranciers zijn allemaal zaken die een gunstig effect hebben op je werkkapitaal. En natuurlijk hoort efficiënt voorraadbeheer hier ook bij. Hoe langer je producten op voorraad hebt liggen, hoe langer het duurt voor je er weer geld voor ontvangt. Een handige manier om een optimale voorraad te bepalen is door het maken van een ABC-analyse

Het berekenen van je werkkapitaal

Met een werkkapitaalberekening weet je of jouw bedrijf voldoende liquide is op de korte termijn. De berekening laat zien of er meer vlottende activa dan kortlopende schulden zijn. De formule om werkkapitaal op korte termijn te berekenen is als volgt:

Werkkapitaal = vlottende activa – kortlopende schulden

Onder vlottende activa vallen voorraad, debiteuren, liquide middelen (geld op de bank of in kas) en andere kortlopende vorderingen. Kortlopende schulden zijn crediteuren en andere schulden die op je de korte termijn moet aflossen.

Een voorbeeld:

ActivaPassiva
Voorraad: € 1.000Crediteuren: € 2.000
Debiteuren: € 2.500Overige schulden: € 500
Liquide middelen: € 1.000

Het netto werkkapitaal = € 4500 – € 2500 = € 2.000. 

Negatief werkkapitaal?

Met een positief werkkapitaal zit je altijd goed. Je weet dan zeker dat je op korte termijn al je schulden kunt voldoen. Maar je zult niet de eerste zijn bij wie het werkkapitaal berekenen een keertje negatief uitvalt. Je klanten betalen je altijd aan het eind van de maand, maar je moet je personeel wel een week eerder uitbetalen. Of je zit even krap bij kas terwijl je heel graag wilt voldoen aan de gestegen vraag naar een van je producten en extra voorraad moet inkopen. Je zult dan moeten gaan kijken naar alternatieve mogelijkheden om je werkkapitaal alsnog positief te krijgen

De werkkapitaal financiering

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor negatief werkkapitaal. Tijdelijke gaten in je cashflow vul je namelijk heel makkelijk op met een werkkapitaal financiering. Een zakelijk krediet dat ervoor zorgt dat je altijd geld achter de hand hebt op het moment dat je het nodig hebt. Neem je niks op? Dan betaal je ook niks. 

Het BridgeFund flexibel zakelijk krediet

Een flexibel zakelijk krediet is al aan te vragen vanaf € 5.000. Aanvragen kan gewoon online, is in 1 dag geregeld en opnemen kan wanneer jij dat wilt. Benieuwd naar de mogelijkheden of direct aanvragen? Lees meer over ons zakelijk krediet of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant