Ga naar content
Laatst bijgewerkt op 1 juli 2024 om 14:41
In het kort
 • Meewerkaftrek biedt ondernemers de mogelijkheid om een deel van hun winst te verlagen door de inzet van een fiscale partner, die minimaal 525 uur per jaar onbetaald of voor maximaal € 5000 helpt.
 • De regeling geldt ongewijzigd voor 2022, 2023 en 2024, vereist dat beide partners fiscaal zijn verbonden en dat de werkzaamheden specifiek ten goede komen aan de onderneming.
 • Alternatief biedt de arbeidsbeloning een optie als de partner meer dan € 5000 per jaar verdient, onder strikte voorwaarden en fiscale verantwoordelijkheid.

Als je op zoek bent naar goedkope arbeidskrachten, moet je eens vragen of je partner nog om een baantje verlegen zit. Als hij of zij meewerkt in je bedrijf, kun je meewerkaftrek krijgen. 

Zonder dollen, meewerkaftrek is een makkelijke manier om minder belasting over je winst te betalen. Meewerkaftrek werkt als volgt: als jouw partner onbetaald of tegen een vergoeding van minder dan € 5000 jou helpt in je onderneming, mag je een percentage van je winst aftrekken. Er blijft dus minder geld over om belasting over te betalen. Lucratief, toch?

Meewerkaftrek 2022 en 2023

De meewerkaftrek is al jaren hetzelfde. Dus of je nu in 2024, 2023 of 2022 van de meewerkaftrek gebruikmaakt(e), de regeling is ongewijzigd. Hetzelfde geldt voor de voorwaarden. Wanneer heb je recht op meewerkaftrek?

 • Je bent fiscale partners van elkaar (via een huwelijk, samenlevingscontract of je hebt samen een kind).
 • Jij als ondernemer voldoet aan het urencriterium (je werkt dus minimaal 1225 uur per kalenderjaar als ondernemer).
 • Je fiscale partner werkt minimaal 525 uur per jaar voor je onderneming.
 • Je betaalt hier een vergoeding van maximaal € 5000 per jaar voor.
 • De werkzaamheden die je partner uitvoert, moeten echt voor de onderneming zijn. Het kantoor schoonmaken valt hier niet onder.
 • Je kunt geen gebruik maken van de meewerkaftrek als je partner meewerkt in je bv of nv.

Afhankelijk van hoeveel uren jouw partner in de onderneming steekt, kun je een percentage van je winst afhalen. Zoals gezegd is de meewerkaftrek al jaren hetzelfde, dus deze tabel geldt ook voor de meewerkaftrek in 2023 en 2022.

Meegewerkte urenMeewerkaftrekPercentage (van de winst)
0 tot 5250
525 tot 8751,25%
875 tot 1.2252%
1.225 tot 1.7503%
1.750 of meer4%
Bron: Belastingdiens

Meewerkaftrek voorbeeld

Stel dat jouw partner je meer dan 1750 uur helpt met jouw onderneming en je geeft hem hier 4000 euro per jaar voor. Dan houd je je keurig aan de regels van de meewerkaftrek. Jij mag 4 procent van je winst aftrekken, dus je betaalt minder belasting. En die 4000 euro vergoeding? Die mag je partner belastingvrij ontvangen. Het wordt namelijk niet gezien als inkomen.

Arbeidsbeloning partner

Misschien wil jouw fiscale partner best meewerken in de onderneming, maar wel tegen een fatsoenlijk loon. Voor € 5000 per jaar of minder komt hij zijn bed niet uit. In zulke gevallen kun je gebruik maken van de arbeidsbeloning. Als jij je partner met meer dan € 5000 per jaar beloont voor de gedane arbeid, mag je dat volledige bedrag van de winst aftrekken. Ook hier zitten natuurlijk voorwaarden aan verbonden:

 • De arbeidsbeloning voor je partner is redelijk. Dat wil zeggen: het bedrag dat hij of zij ontvangt staat in verhouding tot het werk dat gedaan wordt. Een middagje de telefoon opnemen voor € 10.000 wordt bij een controle van de Belastingdienst hoogstwaarschijnlijk niet geaccepteerd. 
 • Je partner betaalt over een vergoeding van meer dan € 5000 inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Met andere woorden: de arbeidsbeloning wordt boven dit bedrag wél als inkomen gezien. 
 • De uitbetaling moet zwart-op-wit staan. Dat kan ook in de vorm van een schuldenerkenning richting je partner. 
 • Er is geen urencriterium.

Of je beter van de meewerkaftrek of van de arbeidsbeloning gebruik kunt maken, verschilt per situatie. Welke optie voor jou het gunstigst is, hangt af van hoeveel winst je maakt en hoeveel uur je partner in jouw bedrijf meedraait.

Meewerken in onderneming partner

Vooral voor kleine en middelgrote bedrijven kan het erg lucratief zijn om je partner mee te laten werken in je onderneming. Zie het als een goedkope extra kracht die je op een legale manier helpt om je winst te drukken. Je mag ieder jaar opnieuw kiezen of je de meewerkaftrek of de arbeidsbeloning inzet. Je zit dus niet voor eeuwig vast aan je keuze. Het loont dus om jaarlijks de rekensom te maken. 

Als je besluit om je partner te laten meewerken, vergeet dan niet om een grondige urenregistratie bij te houden.

De Belastingdienst controleert of je de meewerkaftrek en arbeidsbeloning wel rechtmatig hebt verstrekt. Houd dus nauwkeurig bij welke taken je partner uitvoert en welke beloning daar tegenover staat. Gerommel met de Belastingdienst kun je altijd beter voorkomen dan genezen.

Veelgestelde vragen

Meewerkaftrek is een aftrekpost die ervoor zorgt dat je minder belasting over je winst betaalt. Je kunt van deze regeling gebruik maken als je een fiscale partner hebt. Hij of zij moet minstens 525 uur per jaar in je onderneming werken en daar minder dan 5000 euro vergoeding voor krijgen. Over deze vergoeding hoeft je partner geen inkomstenbelasting te betalen.

Hoe meer uren je partner werkt, hoe hoger het percentage is dat je van je winst af mag trekken. Het gaat om maximaal 4 procent.  

Als je een bv of nv bezit, kun je geen gebruik maken van de meewerkaftrek. Je kunt natuurlijk wel je partner op de loonlijst van je bv zetten. Je sluit dan een arbeidsovereenkomst. Ook daar zitten fiscale voordelen aan. Het loon dat je aan je partner betaalt, gaat immers van de winst van het bedrijf af. Daar betaal je dus geen vennootschapsbelasting over.

Je moet wel onthouden dat je partner onder de ‘gebruikelijk loon’ regeling valt. Die stelt dat iemand met een ‘aanmerkelijk belang in de bv een loon moet krijgen dat normaal is voor het niveau en de duur van zijn arbeid’. Als je in dienst bent bij je eigen bv (een directeur-grootaandeelhouder), is het gebruikelijk loon € 51.000 (2023). Dat bedrag moet je jezelf minstens jaarlijks uitbetalen. Als je partner een soortgelijke functie als jij krijgt, moet je hem of haar ook een soortgelijk loon betalen.

Je kunt van de meewerkaftrek gebruik maken als je een eenmanszaak hebt. De enige voorwaarde is dat je echt als ondernemer wordt gezien door de Belastingdienst. Je moet dus voldoen aan het urencriterium (1225 per kalenderjaar). Je fiscale partner mag niet meer dan € 5000 vergoeding krijgen en moet minstens 525 uur in de onderneming meewerken.

Je partner laten meewerken in het bedrijf kun je op twee manieren regelen: met de meewerkaftrek of arbeidsbeloning. Welke optie het meest geschikt is, verschilt per situatie. Met de meewerkaftrek kun je je partner maximaal € 5000 euro ‘cadeau doen’. Maar als je geen winst maakt, kun je geen gebruik maken van de meewerkaftrek. En als je partner minder dan 525 uren in de zaak steekt, voldoe je ook niet aan de vereisten. Het voordeel is wel dat je partner het gehele bedrag belastingvrij ontvangt.

Het voordeel van arbeidsbeloning is dat er geen urencriterium geldt. Je moet wel aannemelijk kunnen maken dat het bedrag dat je partner heeft ontvangen, in verhouding staat tot het geleverde werk. Ook in dit geval moet je dus goed bijhouden wat je partner uitspookt in je bedrijf. Als de arbeidsbeloning boven de € 5000 uitkomt, betaalt je partner hier inkomstenbelasting over.

Dus, welke regeling is beter? Dat is afhankelijk van je situatie. Als je erg twijfelt, kun je het beste contact opnemen met een financieel adviseur.

Hoeveel je mag bijverdienen in het bedrijf van je partner is afhankelijk van je situatie. Als je onder de meewerkaftrek wil vallen, mag je maximaal € 5000 euro vergoeding ontvangen. Een arbeidsbeloning kent in theorie geen grenzen, maar het bedrag moet wel aannemelijk zijn. Als jij je partner een vergoeding van € 10.000 per jaar geeft omdat hij drie middagjes de telefoon bedient, kun je vragen van de Belastingdienst verwachten. Als je je partner op de loonlijst van de bv zet, is de kans groot dat je ‘gebruikelijk loon’ moet betalen: het loon dat iemand in een vergelijkbare functie ook verdient. 

Disclaimer

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie verstrekken aan bezoekers. Aan deze informatie kan geen rechten worden ontleend. Het is ook niet bedoeld als vervanging van persoonlijk financieel advies, raadpleeg bij vragen altijd een financieel adviseur.

Ook interessant