Ga naar content

In dit artikel:

 • Zakelijke herfinanciering houdt in dat je bestaande zakelijke leningen vervangt door een nieuwe lening met gunstigere voorwaarden, zoals een lagere rente of langere looptijd.
 • Je kunt herfinancieren om lagere rentelasten te realiseren door te profiteren van actuele economische omstandigheden, of om meerdere leningen bij verschillende partijen samen te voegen voor meer overzicht.
 • Herfinanciering biedt ook de mogelijkheid om de looptijd van je lening aan te passen aan de groei van je bedrijf, en om een doorlopend krediet om te zetten naar een vaste lening voor meer financiële stabiliteit.

Financiering zonder gedoe

 • Geen businessplannen of jaarcijfers
 • Aangevraagd in 5 min.
 • Binnen 1 dag op je rekening

Wat is zakelijke herfinanciering?

Zakelijke herfinanciering is het aflossen van bestaande zakelijke leningen door een nieuwe lening aan te gaan met meer gunstige voorwaarden. Dit noem je ook wel een lening oversluiten. De voorwaarden kunnen bestaan uit bijvoorbeeld een lagere rente of een langere looptijd, waardoor je maandelijks minder hoeft af te lossen of je je lening binnen een beter matchend termijn kunt aflossen. Uitstekend voor jou én je zaak!

Hoe werkt herfinanciering?

Zakelijk herfinancieren begint met het vinden van een geldverstrekker die bereid is om je zakelijke lening(en) over te nemen. Die lening kan voor je bedrijf zijn, maar kan ook een doorlopend krediet betreffen. De geldverstrekker kan een ouderwetse bank zijn, maar tegenwoordig zijn er ook andere bedrijven die je hierbij kunnen helpen, zoals non-bancaire online kredietverstrekkers.

Heb je zo’n bank of partij gevonden? Dan dien je een aanvraag voor herfinanciering in. Bij die aanvraag wordt vaak gevraagd om informatie over de huidige lening, de financiële situatie en je bedrijfsplannen. De nieuwe geldverstrekker zal deze inzichten dan gebruiken om te bepalen of je in aanmerking komt voor een herfinanciering. Spannend!

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, zal de nieuwe geldverstrekker jou het geld geven om de oude lening af te lossen, of dit voor je doen en je een nieuwe lening verstrekken. Je betaalt hen dan alleen de rente en aflossing volgens de voorwaarden van de nieuwe lening.

5 redenen om te kiezen voor zakelijke herfinanciering

Er zijn verschillende positieve redenen om je zakelijke lening te herfinancieren. Hieronder zetten we de 5 belangrijkste op rij.

Lagere rentelasten

Een van de redenen om te kiezen voor herfinanciering is om de rentelasten te verlagen. Stel: je hebt de lening afgesloten in een tijd dat de rente hoog stond. Doordat er nu een andere economische wind waait, kan de rente lager zijn. De kredietbank kan je helpen de hele lening af te kopen en opnieuw af te sluiten, waardoor je profiteert van de nu geldende lagere rente over je lening. Zo houd je meer geld over voor je bedrijf. Winst!

Schuldenconsolidatie door oversluiten lening 

Een tweede reden om te herfinancieren kan ‘schuldenconsolidatie’ zijn. Oftewel: het samenvoegen van meerdere schulden bij een partij zodat je maandelijks maar een keer je pinpas hoeft te trekken. Je kunt bij meerdere partijen een lening hebben uitstaan. Dan kan het fijn zijn de schulden bij verschillende partijen af te lossen en die in een keer bij een nieuwe partij onder te brengen. In plaats van meerdere rekeningen en contactpersonen, houd je er dan slechts één over. Minder gedoe, meer eenvoud: ook in de kleine zaken schuilt ondernemersgeluk.

Kortere of langere looptijden

Nog een reden om te kiezen voor herfinanciering is om de looptijd van een zakelijke lening te verkorten of te verlengen. Als je bijvoorbeeld een lening hebt met een looptijd van vijf jaar en je wil deze eigenlijk liever terugbetalen in tien, dan kan herfinanciering een oplossing zijn. 

Je bedrijf is gegroeid, waardoor je nu meer kunt lenen

Als starter is het door het hogere risico lastiger om aan investeringen of geld te komen dan als gevestigde ondernemer. Maar stel: jij hebt je nergens wat van aangetrokken, je hebt je schouders opgehaald richting de haters, hebt de afgelopen jaren hard gewerkt en je bedrijf gaat als een raket. Door je uitstekende winsten, gezonde cashflow en mooie solvabiliteit ben je nu wel een aantrekkelijke partij om geld aan uit te lenen. Goed gedaan! Je kan dan misschien een nieuwe goedkopere bedrijfslening oversluiten.

Doorlopend krediet oversluiten naar een vaste lening

Het fijne aan doorlopend krediet is dat de lening flexibel is: je hebt altijd cash achter de hand en betaalt vaak alleen rente over het deel dat je opneemt. Een nadeel van deze flexibiliteit is dat je waarschijnlijk per opname ook opnamekosten betaalt (overigens niet bij ons 😉). Misschien maak je nu al even gebruik van zakelijk krediet en heb je meer zicht op hoeveel je eigenlijk precies nodig hebt: het krediet oversluiten tot een vaste lening is dan een vorm van zakelijke herfinanciering die je goed zou kunnen helpen.

Zakelijke hypotheek oversluiten

Een zakelijke schuld kan ook in een zakelijke hypotheek zitten, oftewel een lening voor je bedrijfspand. Je zakelijke hypotheek herfinancieren kan ook een verstandig idee zijn als de rente voor jou positief is veranderd. Vastgoedfinancieringen hebben vaak langere looptijden waarin veel veranderd, tot aan 30 jaar toe. Herfinancieren van die schuld kan je op zo’n looptijd veel geld schelen, zeker als de rentestand laag is. Hetzelfde geldt voor een autolening, al is de looptijd van zo’n lening vaak wat korter.

Dingen om rekening mee te houden

Als je overweegt om je zakelijke lening(en) over te sluiten, is het handig om op een paar dingen te letten:

 • Vergelijk verschillende aanbieders die je kunnen helpen de rente op je bedrijfslening te verlagen. Vergelijk de voorwaarden en tarieven van verschillende geldverstrekkers voordat je een beslissing maakt. Zo kun je de partij vinden die het best bij jou past.
 • Houd rekening met de kosten. Bij herfinanciering kunnen er kosten verbonden zijn aan het aflossen van de oude lening en het afsluiten van de nieuwe lening. Houd hier rekening mee bij het berekenen van de totale kosten. 
 • Check goed wat de voorwaarden van je bestaande lening zijn. Als je precies weet wat de kosten zijn van herfinanciering, loop je ook niet het risico een boete te moeten betalen aan de financierder van je lopende lening.
 • Kies het juiste moment voor het oversluiten van zakelijke schulden. Verdiep je in hoe de economische wind op dat moment waait. Tijdens de looptijd van de nieuwe lening is het namelijk lastiger om geld bij te lenen. Dus mocht dat nodig zijn, kijk dan uit met herfinancieren.

Veelgestelde vragen

 • Do: Vergelijk verschillende aanbieders die je kunnen helpen de rente op je bedrijfslening te verlagen.
 • Don’t: Geen rekening houden met kosten.
 • Don’t: Het verkeerde moment kiezen voor het oversluiten van zakelijke schulden. 

Je zakelijke hypotheek of de lening voor je bedrijfsauto herfinancieren kan net zo goed een verstandig idee zijn als de rente voor jou ten gunste is veranderd. 

 1. Lagere rentelasten
 2. Schulden consolidatie door oversluiten lening
 3. Kortere of langere looptijden
 4. Je bedrijf is gegroeid, waardoor herfinanciering schulden geld oplevert
 5. Je doorlopend krediet oversluiten naar persoonlijke lening

Om zakelijk te herfinancieren vind je een geldverstrekker die bereid is je zakelijke lening over te nemen. 

Herfinancieren betekent dat je een nieuwe lening afsluit om een bestaande lening af te lossen, bijvoorbeeld om lagere lasten te krijgen.

Financiering, maar dan simpel

Doe vrijblijvend een aanvraag en ervaar het zelf.