Solvabiliteit, of ook wel de solvabiliteitsratio, heeft te maken met de (financiële) gezondheid van jouw onderneming. Om dit te bepalen maak je gebruik van een handige rekenformule.
Wat is solvabiliteit?
Solvabiliteit. Niet het woord waarmee je veel indruk maakt in de kroeg, maar wel een belangrijke term om te kennen als ondernemer. Waarom? Door het berekenen van de solvabiliteitsratio weet je in één oogopslag hoe gezond jouw onderneming is. En nee, het gaat hier niet om het aantal work-outs die jij en je werknemers per week doen, maar in hoeverre jouw bedrijf op de lange termijn aan betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij het berekenen van solvabiliteit speelt eigen vermogen een belangrijke rol. Hoe hoger het eigen vermogen van jouw bedrijf, hoe minder afhankelijk je bent van derden. En in de wondere wereld van financieringen is dat natuurlijk erg belangrijk.
Waarom is solvabiliteit belangrijk?
Oké, voor de duidelijkheid: de solvabiliteit van jouw bedrijf geeft de verhouding weer tussen jouw eigen vermogen (bezittingen) en het vreemd vermogen (schulden). Heb je een hoge solvabiliteit? Dan is dit gunstig voor leveranciers en financiers, want dit betekent dat je veel eigen vermogen hebt. Mocht je onverhoopt failliet gaan, dan weten zulke financiers zeker dat ze alsnog (veel) van het geleende geld terug gaan zien. Heb je een lage solvabiliteit, dan krijgt jouw onderneming de stempel ‘risicogeval.’ De meeste geldverstrekkers zullen dan niet staan te springen om jou te financieren. Ter toelichting: gebeurt er iets met jouw onderneming, dan is de kans groot dat je niet al je schulden af zal kunnen lossen. Ouch.